Socker eller sötningsmedel?

Att välja mellan socker och sötningsmedel handlar inte bara om kalorier – det handlar också om hur dessa ämnen påverkar din kropp, särskilt blodsockret. Oavsett om man väljer livsmedel med vanligt socker eller med sötningsmedel är det viktigt att fundera över när, hur ofta och hur mycket som är lämpligt.

Socker – energi utan näring 

Socker i sig är inte farligt. Problemen är förknippade med överkonsumtion. Livsmedel med tillsatt socker innehåller ofta mycket energi men saknar viktiga näringsämnen.  

Sötningsmedel 

Sötningsmedel används ofta som ett alternativ till socker. De innehåller nästan inga kalorier och de som säljs i Sverige är godkända och säkra att konsumera inom den rekommenderade högsta dagsdosen.  

Några vanliga sötningsmedel är: 

Sötningsmedel får sin sötma från sockeralkoholer som till exempel xylitol och sorbitol. Vissa sockeralkoholer kan påverka blodsockret, men inte på samma sätt som socker. Många har också laxerande effekt. En person med typ 1-diabetes kan behöva testa sig fram för att förstå hur just den egna kroppen reagerar. 

Är det farligt att äta sötningsmedel?

Nej, det är inte farligt att äta livsmedel som innehåller sötningsmedel. Alla sötningsmedel som används som tillsatser är godkända efter noggranna tester och är säkra att konsumera inom gränsvärden för acceptabelt dagligt intag (ADI). ADI-värdet är den mängd som kan konsumeras dagligen under en livstid utan förväntade hälsorisker.

Naturliga sötningsmedel

Det är en vanlig missuppfattning att naturliga sötningsmedel som fruktos (fruktsocker) honung inte påverkar blodsockret på samma sätt som rent socker. 

Frukt och fruktos 

Frukt innehåller naturligt socker i form av fruktos och glukos. När du äter frukt omvandlas fruktosen i levern till glukos, laktat eller fett. Detta innebär att även naturligt socker från frukt påverkar blodsockret. 

Lightdrycker och sockerfritt godis

Glykemiskt index

Olika livsmedel har olika GI – hur snabbt ett visst livsmedel höjer blodsockret efter att det äts. Bär och äpplen har till exempel lågt GI, medan melon och ananas har högre. Att ta reda på ett livsmedels GI är bra för att kunna anpassa insulindosen. 

Åsa Sturestig

Åsa Sturestig

Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning

Skicka e-post

Telefon: 0766667431

Åsa jobbar med att bevaka aktuell forskning, och är ansvarig för kunskapsfrågor och opinionsbildning.