Socker eller sötningsmedel?
Att välja mellan socker och sötningsmedel handlar inte bara om kalorier – det handlar också om hur dessa ämnen påverkar din kropp, särskilt blodsockret. Oavsett om man väljer livsmedel med vanligt socker eller med sötningsmedel är det viktigt att fundera över när, hur ofta och hur mycket som är lämpligt.
Socker – energi utan näring
Socker i sig är inte farligt. Problemen är förknippade med överkonsumtion. Livsmedel med tillsatt socker innehåller ofta mycket energi men saknar viktiga näringsämnen.
Sötningsmedel
Sötningsmedel används ofta som ett alternativ till socker. De innehåller nästan inga kalorier och de som säljs i Sverige är godkända och säkra att konsumera inom den rekommenderade högsta dagsdosen.
Några vanliga sötningsmedel är:
- Aspartam – ett av de mest testade sötningsmedlen, uppbyggt av aminosyror.
- Sukralos, acesulfam K och sackarin – syntetiska sötningsmedel utan kalorier.
- Stevia – ett naturligt sötningsmedel från växten Stevia rebaudiana. Höjer inte blodsockret.
Sötningsmedel får sin sötma från sockeralkoholer som till exempel xylitol och sorbitol. Vissa sockeralkoholer kan påverka blodsockret, men inte på samma sätt som socker. Många har också laxerande effekt. En person med typ 1-diabetes kan behöva testa sig fram för att förstå hur just den egna kroppen reagerar.
Är det farligt att äta sötningsmedel?
Nej, det är inte farligt att äta livsmedel som innehåller sötningsmedel. Alla sötningsmedel som används som tillsatser är godkända efter noggranna tester och är säkra att konsumera inom gränsvärden för acceptabelt dagligt intag (ADI). ADI-värdet är den mängd som kan konsumeras dagligen under en livstid utan förväntade hälsorisker.
Naturliga sötningsmedel
Det är en vanlig missuppfattning att naturliga sötningsmedel som fruktos (fruktsocker) honung inte påverkar blodsockret på samma sätt som rent socker.
Frukt och fruktos
Frukt innehåller naturligt socker i form av fruktos och glukos. När du äter frukt omvandlas fruktosen i levern till glukos, laktat eller fett. Detta innebär att även naturligt socker från frukt påverkar blodsockret.
- Hela frukter Innehåller fiber, vitaminer och antioxidanter som ger näring och bromsar blodsockerhöjningen.
- Fruktjuice saknar ofta fiber och kan ge mycket snabb blodsockerstegring.
- Torkad frukt höjer blodsockret snabbt och är lätt att överkonsumera. Det finns också torkad frukt med tillsatt socker.
- Honung höjer blodsockret ungefär lika mycket som rent socker.
Lightdrycker och sockerfritt godis
- Lightdrycker innehåller ofta aspartam eller andra sötningsmedel. De påverkar inte blodsockret direkt, men kan påverka aptiten och tarmfloran.
- Sockerfritt godis innehåller ofta sockeralkoholer som kan påverka blodsockret.
- Sockerfria produkter är oftast inte kolhydratfria. De kan fortfarande kräva insulin.
Glykemiskt index
Olika livsmedel har olika GI – hur snabbt ett visst livsmedel höjer blodsockret efter att det äts. Bär och äpplen har till exempel lågt GI, medan melon och ananas har högre. Att ta reda på ett livsmedels GI är bra för att kunna anpassa insulindosen.