Godis och typ 1-diabetes

En person med typ 1-diabetes kan äta godis, men det kräver omsorg och en noggrann behandlingsstrategi för att det ska bli rätt. Många tycker ändå att det är värt arbetet eftersom godis symboliserar något större – en önskan att få vara som alla andra.

Insulin och kolhydrater – nyckeln till balans 

Godis innehåller snabba kolhydrater som snabbt höjer blodsockret. Personer med typ 1-diabetes behöver ta insulin i rätt mängd och vid rätt tidpunkt för att öka chansen att hamna rätt med doseringen.  

Några tips: 

Det är lätt att råka äta mer eller mindre än vad man tänkt sig. Det mesta smågodiset innehåller omkring 80 gram kolhydrater per 100 gram, men läs på energideklarationen på förpackningen. Lägg upp portionen innan och väg den. Beroende på godisets konsistens kommer kolhydraterna utsöndras olika snabbt. Det bästa sättet är att testa sitt favoritgodis och iaktta hur blodsockret beter sig innan man äter en större mängd.

Sockerfritt godis är inte kolhydratsfritt 

Sockerfritt godis innehåller vanligtvis ändå kolhydrater som påverkar blodsockret. Även om sockret är ersatt med sötningsmedel innehåller det vanligtvis till exempel kostfiber och modifierad stärkelse som höjer blodsockret. Ofta är det också sötat med sockeralkoholer som kan ge laxerande effekt.  

Söta drycker – en särskild utmaning 

Söta drycker som läsk och saft höjer blodsockret mycket snabbt och är mycket svåra att dosera insulin till. Därför rekommenderas de inte. Undantaget är vid hypoglykemi (lågt blodsocker)– då är söt dryck ett effektivt sätt att snabbt få upp blodsockret. 

Måttfullhet gäller för alla 

Stora mängder godis är oftast svårt att dosera insulin till, även om man gör allt rätt. Mycket godis kan leda till svängande blodsockervärden som är svåra att stabilisera. Överdriven konsumtion kan leda till övervikt och insulinresistens, så var måttlig. Den som har typ 1-diabetes kan ha hjälp av några tips. 

Åsa Sturestig

Åsa Sturestig

Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning

Skicka e-post

Telefon: 0766667431

Åsa jobbar med att bevaka aktuell forskning, och är ansvarig för kunskapsfrågor och opinionsbildning.