Kost och matvanor

Äta som alla andra? Kost vid typ 1-diabetes

En person med typ 1-diabetes har samma behov av energi och näringsämnen från maten som andra. Den mat som är rekommenderas är samma mat som är hälsosam för alla.

Barndiabetesfonden rekommenderar, precis som sjukvården, att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) för en hälsosam kosthållning.

För att hantera typ 1-diabetes är det viktigt att lära sig hur olika näringsämnen påverkar kroppen och hur en välbalanserad måltid kan komponeras. Utan kunskap om vad en bra kosthållning innebär, blir det svårt att själv vidta åtgärder som underlättar för att hålla blodsockret i balans.

Kolhydratsräkning

En person med typ 1-diabetes behöver ta insulin till alla sina måltider. Hur mycket insulin som behövs beror på innehållet i maten och vad varje enskild person har för insulinbehov. Det är främst kolhydraterna i maten som höjer blodsockret och därför utgår man framförallt från kolhydratmängden för att räkna ut en insulindos. Detta kallas kolhydraträkning.

Sötsaker och typ 1-diabetes

Forskningen visar att kosten har en viktig roll för behandlingen av typ 1-diabetes. Personer med typ 1-diabetes som följer näringsrekommendationerna får ett jämnare blodsocker med minskade risker för komplikationer på kort och lång sikt.

Hantera kosten vid högtider

Typ 1-diabetes är som svårast att hantera då man frångår sina rutiner. Det svenska diabetesföretaget Diasend har analyserat data från totalt 2 484 personer med typ 1-diabetes. Granskningen visar att jul och nyår utgör årets allra största utmaning.  Under denna period ökar naturligt intaget av mat, sötsaker, läsk och alkohol för många av oss, vilket kan medföra svårigheter när man har typ 1-diabetes.