Kost och matvanor
Äta som alla andra? Kost vid typ 1-diabetes
En person med typ 1-diabetes har samma behov av energi och näringsämnen från maten som andra. Den mat som är rekommenderas är samma mat som är hälsosam för alla.
Barndiabetesfonden rekommenderar, precis som sjukvården, att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) för en hälsosam kosthållning.
För att hantera typ 1-diabetes är det viktigt att lära sig hur olika näringsämnen påverkar kroppen och hur en välbalanserad måltid kan komponeras. Utan kunskap om vad en bra kosthållning innebär, blir det svårt att själv vidta åtgärder som underlättar för att hålla blodsockret i balans.
Vanliga myter om kost och typ 1-diabetes
Läs om de vanligaste myterna kring kost med typ 1-diabetes.
Kolhydratsräkning
En person med typ 1-diabetes behöver ta insulin till alla sina måltider. Hur mycket insulin som behövs beror på innehållet i maten och vad varje enskild person har för insulinbehov. Det är främst kolhydraterna i maten som höjer blodsockret och därför utgår man framförallt från kolhydratmängden för att räkna ut en insulindos. Detta kallas kolhydraträkning.
Socker eller sötningsmedel?
Oavsett om maten innehåller socker eller sötningsmedel är det bra att fundera över när och hur mycket sött som är lämpligt. Mat med socker ger mycket energi, men ingen näring. Mat sötad med sötningsmedel tillför sällan viktiga näringsämnen.
Sötsaker och typ 1-diabetes
Forskningen visar att kosten har en viktig roll för behandlingen av typ 1-diabetes. Personer med typ 1-diabetes som följer näringsrekommendationerna får ett jämnare blodsocker med minskade risker för komplikationer på kort och lång sikt.
En bra frukost blir en bra start på dagen
Elisabeth Jelleryd arbetar som dietist på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och träffar många barn och familjer med typ 1-diabetes. Frukosten är det mål som många tycker är svårt att få till med en bra blodsockerkurva som följd. Samtidigt är frukosten ett viktigt mål eftersom den påverkar hur vi mår resten av dagen.
Hantera kosten vid högtider
Typ 1-diabetes är som svårast att hantera då man frångår sina rutiner. Det svenska diabetesföretaget Diasend har analyserat data från totalt 2 484 personer med typ 1-diabetes. Granskningen visar att jul och nyår utgör årets allra största utmaning. Under denna period ökar naturligt intaget av mat, sötsaker, läsk och alkohol för många av oss, vilket kan medföra svårigheter när man har typ 1-diabetes.