Sockerfria julgodisklassiker

Senast uppdaterad: 2024-12-09

Här kommer tre goda och blodsockervänliga recept på sockerfria alternativ till klassiska julgodisar som knäck, puffchoklad och ischoklad. Perfekt att testa inför julens festligheter. Tack till @juliansdiabetes1 (på Instagram) som har delat med sig av sina goda recept.

Sockerfri ischoklad

Cirka 50 st

Ingedienser: 

 200 g sockerfri choklad, 70% kakao

 100 g neutral kokosolja

 

Gör så här:

1. Smält kokosoljan med chokladen i en gryta. 

2. Häll upp i ischokladformar. 

3. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

 

Cirka 2-3 kh/st beroende på vilken choklad du väljer.

 

Sockerfri puffchoklad

Ingedienser: 

  200 g sockerfri mjölkchoklad

  Cirka 30 g quinoapuffar (80 g kh/100 g)

 

Gör så här:

1. Smält 200 gram sockerfri mjölkchoklad i vattenbad. 

2. Rör ner quinoapuffar till önskad puffmängd (vi tog 

cirka 30 g). 

3. Häll upp i en liten form (cirka 20*15 cm) klädd med bakplåtspapper, låt stelna och bryt i bitar. 

Kolhydratmängd beror på hur stora bitarna blir,mängd quinoapuffar och vilken choklad du väljer.

Tips! Väg puffarna, räkna antal bitar och räkna ut kolhydraterna därefter.

 

Sockerfri knäck

Cirka 40 st

Ingredienser: 

  2 påsar sockerfri Werther's Original

  2 dl vispgrädde

Hackad sötmandel (valfritt)

 

Gör så här:

1. Smält kolorna tillsammans med grädden under omrörning. 

2. Fortsätt röra om och koka på svag värme till  cirka 116-120 grader, du kan göra ”kulprovet”.

3. Häll upp i knäckformar. Vill du ha hackad sötmandel i kan du lägga det i botten på knäckformarna först. 

 

Cirka 2-3 kh/st.

×
  • Om Barndiabetesfonden
  • Lokalföreningar
  • Tidningen Sticket
  • Typ 1-quizet
  • Kontakta oss
  • Press
  • FAQ
  • Integritetspolicy
  • Artiklar
  • Jobba hos oss