En bra frukost blir en bra start på dagen
Senast uppdaterad: 2024-11-12
– Frukostar är ofta dagens kolhydratrikaste måltid, vilket är bra för att fylla på glykogenförråd och energi. Däremot är det bra att sträva efter en bra balans i måltiden. Välj gärna en frukost som ger långsammare blodsockerhöjning. Då blir det lättare att få ett jämnare blodsocker resten av dagen. Det viktiga är inte att det är en stor näringsrik frukost à la hotell utan att man bryter sin fasta (som ger insulinresistens). Så om man inte är hungrig på morgonen är det viktigt att hitta någonting som funkar. Det kan vara en frukt, en smoothie eller nåt annat enkelt.
Elisabeths bästa frukosttips
Välj nyckelhålsmärkta produkter som naturella mjölkprodukter, fiberrikt bröd, fiberrika flingor, musli eller granola (utan tillsatt socker), frukt och bär.
Bär i yoghurten är ett bättre alternativ till fruktyoghurt som ofta är väldigt söt.
Tillsätt gärna protein i form av en omelett, ett kokt ägg eller proteinrik yoghurt eller kvarg.
Förbered frukosten redan kvällen innan. Det finns massor av goda recept på overnight oats eller smoothies som kan förberedas i förväg. De kan man sedan ta med sig och äta på bussen till skolan etc, om man vill maxa sömnen på morgonen.
Rutiner är A och O
Många äter samma frukost varje dag, eller varierar mellan ett par olika. Då är det enkelt att veta kolhydratinnehållet i sin frukost, vilket ger goda förutsättningar för tidig insulindosering. Det är bra att ge insulinet 10–20 min före måltid (beror lite på vilket insulin man har). Kör samma rutin varje dag, till exempel: vakna, kolla blodsocker, ge insulin, klä på sig och sen gå ner till frukosten. Då har insulinet fått ett försprång och man kan slippa toppen som kolhydratrika måltider kan ge.
Ett tips är att göra en egen kolhydratlista över de måltider/livsmedel som man äter ofta. Då är det färdiguträknat och klart vilket förenklar för barn som blivit så gamla att de börjar ta mer eget ansvar med både mängder och kolhydrater.