MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Högt blodsocker ökar risken för infektioner

Senast uppdaterad: 2025-02-03

Den mörka säsongen gör det extra viktigt att hålla blodsockret under kontroll, eftersom fler infektioner kommer i omlopp.

Vid värden runt 10–15 mmol/l ökar risken för alla typer av infektioner hos personer med typ 1-diabetes. Höga värden gör att immunförsvarets celler fungerar sämre och att mag-tarmkanalen arbetar långsammare. Hög sockerhalt i urinet gör också att bakterier trivs bättre.  

En brittisk forskargrupp på University of London undersökte risken för svåra infektioner och jämförde 85 000 personer med typ 1- och 2-diabetes med friska.  Studien visade att en person med HbA1c mellan 42 och 53, löper 41 procent högre risk att drabbas av en långvarig infektion, jämfört med en frisk person. En person med 97 i HbA1c hade 70 procent ökad risk. En person med typ 1-diabetes hade avsevärt högre risk än en med typ 2 att drabbas av svåra infektioner, oavsett hur länge den hade varit sjuk. 

En person med typ 1-diabetes som drabbas av infektion får vanligtvis kraftigt ökat insulinbehov. Det beror dels på att infektioner får kroppen att släppa ut stresshormoner, och på att infektioner orsakar inflammationer i kroppen, vilket kan göra dem mindre känsliga för insulin.

Åsa Sturestig
Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning
 Skicka e-post

Åsa jobbar med att bevaka aktuell forskning, och är ansvarig för kunskapsfrågor och opinionsbildning.

 

×
  • {{ node.Name }}