{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Mycket frukt, havre och råg under tidig uppväxt kan öka risken för typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2024-09-10

Den som äter mycket frukt, havre och råg under tidig uppväxt, kan öka risken för att utveckla typ 1-diabetes. Bär verkar däremot ge ett skydd. Det visar ny finsk forskning som presenteras på en internationell forskningskonferens i Madrid i dag.

Finland har världens högsta förekomst av typ 1-diabetes, och studien utfördes på knappt 6 000 barn som bär på genetiskt ökad risk för att få sjukdomen.

Vid sex års ålder hade 94 av barnen i studien utvecklat typ 1-diabetes och 206 hade utvecklat öcellsautoimmunitet, vilket indikerar ökad risk för typ 1-diabetes. Resultaten visade att de barn som konsumerade mycket frukt, havre och råg i större utsträckning drabbades, medan de som fick mycket bär löpte lägre risk. Bär är rika på polyfenoler som kan dämpa inflammation, medan frukt kan innehålla skadliga ämnen som vanligtvis inte finns i bär, till exempel vissa typer av besprutningsmedel.

Havre, bananer och fermenterade mejeriprodukter var enligt studien kopplade till ökad risk, medan korsblommiga grönsaker som broccoli och kål var kopplade till minskad risk. Alla kopplingar var oberoende av andra livsmedel.

Studien undersökte inte vilka ämnen i olika livsmedel som kan kopplas till högre eller lägre risk, och fler studier måste göras innan det finns underlag att utfärda kostrekommendationer. 

Professor Johnny Ludvigsson tycker studien är intressant men betonar osäkerhetsfaktorerna.

– Dessa studier är mycket svåra, med stora felkällor och svårt att veta hur mycket barn verkligen äter av olika födoämnen. Att frukt skulle öka risken är förvånande eftersom tidigare studier visat att vitamin C minskar risken för att få typ 1-diabetes. Att bär, som lingon och blåbär, skyddar är rimligt med tanke på dess innehåll av antioxidantia, och gott att veta i dessa tider med massor av lingon och blåbär i skogarna.

Den här studien är ännu inte publicerad utan endast presenterad på den vetenskapliga konferensen EASD, en välrenommerad diabeteskonferens. Suvi Virtanen, professor på det finska institutet för hälsa och välfärd som står bakom studien. Fler studier krävs innan reslutaten kan anses vara säkerställda.

Åsa Sturestig
Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning
 Skicka e-post

Åsa arbetar med att producera inlägg och artiklar om allt som rör Barndiabetesfonden och typ 1-diabetes.

×
  • {{ node.Name }}