Rekordstor ökning av antalet små barn som insjuknar i typ 1-diabetes - ökning med 62 procent på fem år
Senast uppdaterad: 2024-06-18
År 2018 vårdades 283 små barn för typ 1-diabetes i Sverige. Senast statistiskt säkerställda data från 2022 visar att antalet har ökat till 460, enligt Socialstyrelsens vårdregister. Det motsvarar en ökning på 62 procent.
– Det är skrämmande att typ 1-diabetes kryper ner i åldrarna. Det är något vi måste fundera på hur vi ska hantera, både i forskningen och i vården, säger Åke Lernmark, världsledande forskare inom typ 1-diabetes.
Barndiabetesfondens årsrapport 2024 handlar om typ 1-diabetes hos de allra minsta barnen. 900 föräldrar till barn som debuterade innan skolåldern har intervjuats. När små barn insjuknar blir förloppet ofta dramatiskt. Nästan en tredjedel av barnen i undersökningen behövde intensivvård vid insjuknandet, då de var kritiskt sjuka. En stor andel av barnen hade först sökt hjälp på vårdcentralen men inte blivit tagna på allvar, trots att symptomen på typ 1-diabetes är tydliga och sjukdomen är enkel att diagnosticera med ett blodprov. Detta pekar på kunskapsbrist inom vården.
– Tyvärr är det många, i olika delar av samhället, som inte förstår hur allvarlig typ 1-diabetes är, och det påverkar allt från vården till hur mycket pengar som kommer in till forskning, säger Barndiabetesfondens generalsekreterare Åsa Soelberg.
Typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande kroniska sjukdomen som drabbar barn. Den kräver avancerad vård och ständig övervakning dygnet runt, livet ut. Föräldrar till barn med typ 1-diabetes lever med en ständig stress och oro. Ett felaktigt beslut i behandlingen kan få allvarliga konsekvenser.
Inga barn botas idag. Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom och forskningen vet fortfarande inte varför immunförsvaret triggas att förstöra insulinproduktionen. Sverige är det land i världen, efter Finland, där högst andel insjuknar i typ 1-diabetes.