Liften upp och backen ned, precis som blodsockerkurvan
Senast uppdaterad: 2020-02-04
Oavsett om ni ska åka tefat i stans pulkabacke, längdskidor i preppade spår, skridskor påsjön eller slalom i breda backar så är det förmodligen en högre aktivitetsnivå än under en vardag. Därför är det bra att tänka till lite extra på förhand - så att ni kan njuta av den vintriga och sportiga veckan ihop sedan!
Packa allt och lite till
När du packar för en vecka iväg, tänk på att packa dubbelt upp. Skulle det vara något fel på något i utrustningen är det skönt att ha reserver och slippa stressa upp sig över det. Kanske kan det också vara skönt att kolla upp om det finns något apotek i närheten av där ni ska vara - OM insulinet skulle bli dåligt eller ta slut när ni är iväg.
Se till att ha gott om fickor - och fyll dem med godsaker
När du åker slalom, snowboard eller längdskidor är det värdefullt att ha fickor (med dragkedja!) där du kan förvara alla dina gadgets. Så gör en extra check efter fickor om du ska köpa nya sportlovskläder. I slalom- eller pulkabacken kan både energi- och blodsockernivåerna sjunka. Då är det bra att ha energi och socker nära till hands. Lägg lite kexchoklad eller druvsocker i fickorna -men tänk även här på den låga temperaturen: skippa hårt godis som blir ännu hårdare (akta tänderna!) i kylan.
Tänk på kylan
Det kommer förmodligen vara kallt dit ni ska (om ni inte satsar på en solsemester, det vill säga), och insulin är köldkänsligt. Om det blir för kallt förstörs det och tappar sin verkan. Detta märks ganska fort om insulinet i pennan eller pumpen inte verkar ha någon effekt på blodsockret. Se därför till att ha insulinpumpen eller insulinpennorna på ett ställe skyddatfrån kylan. Nära kroppen är ett bra tips, den håller värmen på en bra nivå. Annars är en uppvärmd (men tom!) termos till pennorna ett bra tips, eller helt enkelt en raggsocka.
Kolla blodsockret innan du hoppar på liften
Oavsett om du använder en CGM eller fingertester - se till att kolla blodsockret innandu kliver på liften upp i backen. Skulle du vara låg eller på väg ned i blodsocker är det bättre att du vet det nedanför backen, där det finns folk och värmestuga, än uppe på toppen.
Sänk insulindoserna lite
Om ni håller igång dagarna i ända innebär det en hög fysisk ansträngning för vem som helst- och för en person med typ 1 diabetes innebär det ofta ett minskat insulinbehov. Rådgör med din/er vårdgivare, men generellt sett kan man minska på doserna vid längdskidåkning, ishockey, fortbyggande i snön - eller annat med hög aktivitetsgrad.
Kalla eller varma händer?
Om du ska testa blodsockret med stick i fingret spelar handtemperaturen stor roll. Med för kalla fingrar kan det vara svårt att få ut en bloddroppe - och med för varma händer (och rejäl blodcirkulation) kan det vara svårt att få det att sluta blöda. Se därför till att ha med dig varma vantar - och plåster!
Tekniken inte gillar kyla
Vissa blodsockermätare kan visa fel värden vid låga temperaturer. Ha detta i åtanke vid fingerstickstester - värm upp mätaren och ta ett extra test om du känner dig tveksam till resultatet du fått.