Vad är skillnaden mellan typ 1-diabetes och typ 2-diabetes?
Senast uppdaterad: 2021-04-28
Det här är typ 1-diabetes
Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper de insulinproducerande cellerna och dödar dem. Det gör att en person med typ 1-diabetes efter en tid inte har någon insulinproduktion alls i kroppen och måste tillföra det utifrån för att överleva. Utan insulin dör en person med typ 1-diabetes inom några dagar. Man kan insjukna när som helst under livet. Ungefär hälften drabbas som barn och hälften i vuxen ålder.
Det här är typ 2-diabetes
Vid typ 2-diabetes har man kvar sin insulinproduktion men den räcker inte längre till. Ofta har kroppen blivit för stor på grund av övervikt, men känsligheten för insulin kan också ha minskat på grund av för lite fysisk aktivitet, mycket stress, eller att insulinproduktionen minskat med åldern. Orsaken till typ 2-diabetes är en kombination av ärftlighet och livsstil. Sjukdomen kan vanligtvis behandlas med livsstilsförändringar som viktminskning, bättre kost och mer motion. Med tiden behöver många äta medicin mot typ 2-diabetes, och efter lång tid med sjukdomen behöver en del ta långtidsverkande insulin.
Likheter mellan typ 1-diabetes och typ 2-diabetes
Gemensamt för de båda sjukdomarna är att blodsockret stiger. Högt blodsocker skadar kroppen och ökar risken för långsiktiga komplikationer. Eftersom fler med typ 1-diabetes insjuknar som barn och unga, belastas organen under längre tid. Det ökar risken för följdsjukdomar. Många med typ 2-diabetes kan dock gå odiagnosticerade i flera år och kan därför redan vid sjukdomsdiagnosen ha utvecklat kärlskador.
Typ 1-diabetes och typ 2-diabetes samtidigt
I takt med att typ 1- och typ 2-diabetes blir vanligare drabbas allt fler av ”dubbel diabetes”. Det är ett tillstånd där personer med typ 1-diabetes utvecklar insulinresistens och andra egenskaper, som normalt sett är förknippade med typ 2-diabetes. När personer drabbas av dubbel diabetes är det ofta förknippat med övervikt. Den dubbla diabetesdiagnosen ökar risken för komplikationer.
Text: Åsa Sturestig, Sakkunnig typ 1-diabetes, Barndiabetesfonden
Faktagranskare: Johnny Ludvigsson, Professor i Pediatrik, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping och typ 1-diabetesforskare.