Barndiabetesfonden på tillväxt: Så vill Morten stärka insamlingen till forskning
Senast uppdaterad: 2024-06-28
Sommaren 2015 fick Morten Falch och hans fru ett dramatiskt besked när deras tioåriga son Isac drabbades av typ 1-diabetes. När Isac fick sin diagnos var familjens kunskap om sjukdomen begränsad.
– När vi fick diagnosen typ 1-diabetes tänkte vi ”bra att det i alla fall inte var cancer” men idag vet vi bättre. Man inser ganska fort att det här är en riktig, allvarlig och kronisk sjukdom. Många tänker att typ 1-diabetes inte kan vara så illa när de hör det för första gången. Efter ett dygn så vet man egentligen ingenting och inte efter fem dygn heller. Efter 50 dygn så börjar man förstå vad det handlar om. Det blir verkligen en helt ny tillvaro. Det här är den mest komplexa och allvarliga sjukdomen som drabbar barn i Sverige idag och det finns inget botemedel, säger Morten.
Efter att den inledande chocken lagt sig bestämde han sig för att bli mer engagerad i forskningen om typ 1-diabetes. Han kontaktade Isacs läkare Annelie Carlsson, som forskar om typ 1-diabetes på Lunds universitet.
– Jag frågade henne om Sverige är rätt land att donera pengar i. Det finns ju andra stora insamlingsorganisationer bland annat i USA, men hon förklarade att vi har en fantastisk forskningsmiljö här i Sverige. Två av världens bästa forskare och experter på typ 1-diabetes, Åke Lernmark och Johnny Ludvigsson är i den här miljön. Det var Annelie som tipsade mig om Barndiabetesfonden som är den enda organisationen som är dedikerad till insamling, till förmån för typ 1-diabetesforskning. Det betyder att de forskningspengarna går till att förbättra behandlingen av och förhoppningsvis även kunna bota typ 1-diabetes, säger han.
2018 kom Morten i kontakt med Barndiabetesfondens grundare Johnny Ludvigsson som länkade samman honom med Mikael Svensson och Fredrik Särnehed, som båda är aktiva i organisationen. Med sin långa erfarenhet som ledare och VD har Morten blivit en stark drivkraft för Barndiabetesfondens arbete. I sin roll som ordförande för riksföreningens styrelse vill han få fler att inse allvaret med typ 1-diabetes för att hjälpa forskningen framåt.
– När jag träffade Fredrik och Micke gjorde vi med externt stöd en strategisk genomgång om hur Barndiabetesfonden fungerar i förhållande till andra, större insamlingsorganisationer. Då bestämde vi oss för att satsa på att lyfta organisationen. Jag hjälper till med att lägga förutsättningar för att vi ska kunna bli en mycket starkare insamlingskraft, säger han.
När Morten började engagera sig i insamling till typ 1-diabetes under 2015 och 2016 kom han snabbt fram till att Barndiabetesfondens insamling behöver bli mycket större. Nu hoppas han att fler vill vara med på resan att försöka besegra typ 1-diabetes som fortfarande är en obotlig sjukdom som drabbar många i Sverige.
– Det gäller så klart både privatpersoner och företag. Vi behöver även prata med politiker och andra beslutsfattare eftersom typ 1-diabetes kostar samhället väldigt mycket pengar. Barnen som insjuknar behöver mycket stöd från vården. Den dygnet-runt-komplexa behandlingen av typ 1-diabetes görs av den drabbade och föräldrarna själva, vilket ofta leder till att familjen går på knäna. Det här är en sjukdom som drabbar många, förkortar och styr livet och bränner ut föräldrar. När den insikten och kunskapen växer kommer även stödet till mer forskning öka markant, säger han.
Under början av 2010-talet samlade Barndiabetesfonden årligen in mellan fem och tio miljoner kronor till forskningen. För två år sedan kom toppnoteringen på 27 miljoner kronor och nu hoppas Morten Falch att insamlingen ska fortsätta öka – i takt med att fler inser allvaret med sjukdomen.
– Vi har en ambition om att nå 100 miljoner kronor till insamlingen och att vara med och utrota sjukdomen innan 2040. Jag tror att dessa tydliga mål blir en kompass och en styrka i sig själv när man pratar om vårt arbete. Vårt fokus ligger på typ 1-diabetes så vi har inte en grupp av sjukdomar som vi fokuserar på samtidigt vilket gör det lättare att få fram vårt budskap. Men det behövs ett kunskapslyft om sjukdomen, säger han.
Namn: Morten Falch.
Ålder: 53 år.
Familj: Frun Pernilla, sonen Isac och dottern Julia.
Intressen: Idrott, resor och samhällsfrågor.
Var med och förändra
Känner du som Morten att du tillsammans med ditt företag vill vara med och hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes?
Barndiabetsfonden är den största finansiären i Sverige när det kommer till typ 1-diabetesforskning och vi samarbetar med några av världens främsta forskare i området.
Hos oss kan du vara med och göra skillnad. Vi är en liten organisation med höga ambitioner och varje bidrag betyder mycket. Tillsammans är vi starka och med din hjälp kommer vi ännu närmre en lösning på den här knuten.
Fyll i din epost-adress i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig för ett kortare presentationsmöte av Barndiabetesfonden.
Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
Skicka e-post
Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes.