{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Maria förlorade sin pappa i typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2024-06-28

Hennes pappa gick bort i komplikationer av typ 1-diabetes redan som 34-åring. Nu vill Barndiabetesfondens ekonomiansvarige Maria Edlund få fler att hjälpa till i jakten på ett botemedel.

Maria Edlund växte upp i Linköping i början av 1970-talet med sin mamma, pappa och lillebror. Sedan två år tillbaka arbetar hon som ekonomiansvarig på Barndiabetesfonden för att hedra sin pappa Tommy, som gick bort i komplikationer av typ 1-diabetes som 34-åring. Förlusten av hennes pappa har påverkat hennes liv på många plan och nu vill hon göra livet bättre för andra som lever med typ 1-diabetes.

– Min pappa gick bort i typ 1-diabetes 1982 och idag lever min brorsdotter med sjukdomen. Därför kände jag att vill bidra och göra skillnad för de som lever med typ 1-diabetes. Han hade varit så stolt över mig för att jag jobbar med detta idag, säger hon.

Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes

Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Hade problem med lågt blodsocker

Tommy drabbades av typ 1-diabetes som tvååring i början av 1950-talet och för familjen blev sjukdomen tidigt en del av vardagen. En av de vanligaste komplikationerna vid typ 1-diabetes är så kallad syraförgiftning (ketoacidos) som kan uppstå vid för högt blodsocker, men för Marias pappa var det låga blodsockervärden som var den stora utmaningen.

Tommy och Maria Edlund cirka 1970. Foto: Privat.

–  Jag minns att pappa alltid hade sockerbitar och geléhallon i fickan. Även fast jag bara var ett barn har jag ett jättestarkt minne av när vi satt i bilen och pappa sa att han började bli låg. Då stannade vi och så åt han en massa geléhallon, men då tänkte vi ju snarare ”Åh vad gott, får vi smaka?”. För oss blev det ju något positivt men som 12-åring på den tiden hade man ingen kunskap om typ 1-diabetes. Ingen trodde att det var en livsfarlig sjukdom utan vi hörde bara att ”Pappa kommer att klara detta bara han tar sina sprutor” men så var det ju inte, säger hon.

I början av 1980-talet började Tommys hälsa försämras. Efter att ha kämpat med en svårskött typ 1-diabetes i nästan tre årtionden började han få problem i njurar och ögon.

– Han blev väldigt dålig det sista året och hade fått ett extremt slitage på sina njurar och ögon. Trots att han gick igenom en laseroperation av ögonen sa läkarna att han på sikt skulle bli blind. Under den här perioden insåg mamma att hon behövde ta körkort eftersom han inte kunde köra bil längre. Jag började märka att pappa var sliten trots att han var så ung. Vid några tillfällen berättade mamma att han inte mådde så bra, men det fanns inte i min värld att han var så sjuk på grund av sin typ 1-diabetes att han skulle dö, säger hon.

Dog i komplikationer av diabetes

I september 1982 inträffade det ofattbara när Tommy plötsligt dog i komplikationer av typ 1-diabetes. De svängiga blodsockervärdena hade tagit ut sin rätt, berättar Maria.

Tommy Edlund gick bort i komplikationer av typ 1-diabetes 1982. Foto: Privat.

– Han var ute och gick med sin storebror sen segnade han ned i spåret. Hans hjärta orkade inte mer. Det här hade ju mycket att göra med att man inte visste hur man skulle hantera insulinintaget. På den tiden skulle man ju ta samma dos insulin morgon och kväll, oavsett vad man åt eller hur aktiv man var. Har man svängiga blodsockervärden som ofta går från högt till lågt så sliter det enormt på de inre organen. Fast det har gått så otroligt många år känns det fortfarande jäkligt orättvist, säger hon.

Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes

Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Nu vill Maria att fler ska förstå allvaret med typ 1-diabetes och bidra till den livsviktiga forskningen.

– För mig är det så otroligt viktigt att folk ska förstå hur betydelsefullt det är att kunna ge forskarna rätt resurser. Ju fler som engagerar sig och bidrar desto snabbare kommer forskningen kring typ 1-diabetes gå framåt. Hade man haft den kunskapen som man har idag för 40 år sedan hade min pappa levt idag, säger hon.

Namn: Maria Edlund
Ålder: 51 år.
Familj: Två barn, mamma May och lillebror Jörgen.
Bor: Linköping.
Yrke: Ekonomiansvarig på Barndiabetesfonden.
Intressen: Umgås med barnbarnen, promenader och träning.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}