Positiva effekter av en hälsosam kost
Senast uppdaterad: 2020-10-26
När vi däremot äter ohälsosamt (mat som innehåller mycket socker, lite fiber och mycket mättade fetter) får vi inte i oss tillräckligt av allt som kroppen behöver.
Blodsockerbalansen blir ofta sämre, och blodfetterna tenderar att öka vilket kan skada blodkärlen. Vi blir dessutom tröttare, mer lättirriterade och får svårare att koncentrera oss.
Att äta hälsosamt har många positiva effekter på hur vi mår även på längre sikt. En varierad och näringsriktig kost underlättar för ett balanserat blodsocker och normala blodfetter.
Detta är avgörande för att på sikt minska risken för sena komplikationer vid T1D som ögonskada, njurskada och hjärtsjukdomar, men det är också viktigt för att minska risken för cancer och övervikt.
Har du typ 1-diabetes bidrar således en felaktig kost till ökad risk för komplikationer både på kort och lång sikt.