Recept av kocken Anders Johnsson - Köttbullemacka de luxe
Senast uppdaterad: 2024-12-11
Köttbullemacka de luxe med rödkålssallad, syrligt äpple och prästostmajo
Recept: Anders Johnsson Foto: Andreas Hylthén⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Det här tar sin lilla tid att förbereda men om du ändå ska göra köttbullar till julafton så varför inte passa på att göra lite extra till den här härligt moffiga mackan?
Det är klart värt mödan när man väl får hugga in och i juletider så kan det va fint med allt förberett att bara montera ihop. Det mesta kan förberedas i förväg.
Jag tycker vi börjar från botten på den här smarriga mackan: underdelen av brödet får en rejäl klick krämig rödkålssallad, sedan tunnt hyvlat syrligt äpple, krispigt stekt svartkål, sedan lite extra prästostmajonäs för att det är så gott. Köttbullarna läggs nystekta på majonnäsen och sedan river du ost över hela kalaset innan du toppar med brödet.
Detta är himmelriket när man är riktigt vrålhungrig, kanske efter en kall dag i skogen eller i pulkabacken. Passar även fint på kvällen innan julafton när alla paketen är inslagna, och man äntligen får sjunka ner i tv soffan. Moffigt gott är det och mätt blir man, jag lovar.
Om du inte orkar baka eget bröd så gör som jag allra oftast gör, åk till ditt favoritbageri och köp några nygräddade burgarbröd där. För vem bakar bättre bröd än bagarn? Inte jag ialla fall.
4 portioner
Julköttbullar
500 g blandfärs, gärna ekologisk
2 st ägg
1 msk dijonsenap
2 tsk salt (ja, mer än du tror)
1 msk timjan, plockade blad eller torkad
1 kryddmått ingefärspulver
Några varv med kryddpeppar ur kvarnen
Olja och smör till stekning
Börja med att blanda färsen med saltet, senapen och timjan ordentligt. Nu är det dags att rulla bullar. Det är smart att ha en bunke med vatten att blöta händerna i mellan varje rullning/formning av bulle. Gör köttbullarna ungefär 20 g stora, då blir det ca 30 st av receptet och 7-8 st på varje macka är fint. Så här långt kan du göra klart dagen innan om du vill. Nystekt är alltid godast, så vänta med stekningen tills allt annat är klart.
Prästostmajo
200 g riven lagrad ekologisk prästost
3 st äggulor (spara vitan till t.ex. maräng eller liknande)
2 msk fransk senap
2 msk vatten
2 msk sherryvinäger
3 dl neutral rapsolja
2 nypor salt
Någon droppe hot sauce, t.ex. från Tistelvindens
Mixa riven ost, äggula, senap, vatten, salt och vinäger i matmixer. Tillsätt oljan droppvis tills du får en slät, varm ostmajonäs. Smaka av med ev. mer salt och ev. någon droppe tabasco. Friktionen under mixningen gör att osten värms och smälter. Detta äts med fördel bums på momangen, men om du ska ha den senare så kan du med fördel tillsätta lite mer vatten så att den blir lite lösare. När osten kallnar stelnar den och majonäsen blir fastare.
Rödkålsallad
1/4 rödkålshuvud
En skvätt äppelcidervinäger
En nypa salt
1 dl prästostmajo (se ovan)
Skär bort stammen på rödkålen och plocka isär bladen. Strimla kålen fint och lägg i en skål, slå på en skvätt vinäger och salta. Massera in vinägern och saltet i bladen med händerna så att bladen mjuknar lite. Vrid ur vätskan och blanda bladen med prästostmajon.
Stekt svartkål
8 st svartkålsblad, lagom stora
Olja till stekning
Salt
Stek svartkålsbladen i varm panna med olja, några i taget tills de är krispiga. Det går ganska fort. Var beredd när du lägger i bladen i stekpannan, för det skvätter när de läggs i den varma oljan. Lyft ur, salta och låt rinna av på papper eller handduk.
Du behöver också:
4 st nybakade burgarbröd
1 st rött syrligt äpple, tunnskivat
Vid servering:
1 nybakat burgarbröd per person
1 liten bit lagrad ekologisk prästost
Montera i ordning:
Botten
Kålsallad
Skivat äpple
Svartkål
Prästostmajo
Köttbullar
Riven ost
Avsluta med locket