{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nyårsafton – årets största utmaning för svenskar med typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2020-12-07

Typ 1-diabetes är som svårast att hantera då man frångår sina rutiner. Det svenska diabetesföretaget Diasend har analyserat data från totalt 2 484 personer med typ 1-diabetes. Granskningen visar att jul och nyår utgör årets allra största utmaning.

För vuxna stiger siffrorna under fyra dagar i rad, med start den 23 december, och når sin topp på 10,9 mmol/l. Därefter följer två dagar av snarlika värden, två dagars försiktigt fall och till sist årets raket: Nyårsafton. Då uppmättes det enskilt högsta medelvärdet: 11,7 mmol/l.

Under jul- och nyårshelgen konsumerar många av oss mer mat, sötsaker, läsk och alkohol än normalt. Är man frisk så märks det främst på badrumsvågen, men för den som lever med typ 1-diabetes krävs ett ständigt aktivt arbete för att justera insulindoser. Och allt under en period då man bara vill ta det lugnt och vara ledig. Statistiken visar tydligt konflikten i detta och det kan vara väldigt nyttigt att på en övergripande nivå visualisera sina egna värden för att se vilka förändringar man eventuellt behöver göra, säger Sara Mansten, överläkare på Ersta Sjukhus.

Barn och ungdomar, personer under 18 år, har generellt sett något lägre värden – men mönstret är i det närmaste identiskt med de vuxna personerna. Ragnar Hanås, barnläkare på Uddevalla sjukhus, har följande förklaring till jul- och nyårsstatistiken.

– Det är tydligt att man stannar uppe för att invänta tolvslaget på nyårsafton och äter extra fram till dess, utan att kompensera med tillräckligt mycket insulin. När det är fest kan man unna sig att sikta på lite högre värden än 5–6 mmol/l vid beräkning av insulindoserna, som är vår vanliga rekommendation för barn och ungdomar. Höstlovet, med Halloween i spetsen, är en välkänd utmaning för yngre patienter och nu ser vi tyvärr snarlika medelvärden under nyårsveckan, säger Ragnar Hanås.

4 saker att tänka på vid festliga storhelger för den som har typ 1-diabetes

1. Vid festliga högtider behöver man inte vara riktigt lika strikt med blodsockret. Man får unna sig emellanåt under förutsättning att man har bättre koll under årets övriga dagar…

2. Försök äta med måtta och anpassa dina insulindoser efter matens kolhydratinnehåll. Idag finns många bra appar som kan hjälpa dig med rätter du inte äter till vardags.

3. Hjärnan fungerar lika dåligt när blodsockret är väldigt högt (över 20 mmol/l) som när det är väldigt lågt (mindre än 3 mmol/l). Humöret påverkas kraftigt, med ”kort stubin” som främsta kännetecken. Så, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en trevlig tid med nära och kära – sikta på ett så normalt blodsockervärde som möjligt.

4. Kom ihåg att alkohol sänker ditt blodsocker. Se därför upp med för höga doser insulin innan du går och lägger dig ifall du druckit under kvällen. Den som är under 18 år bör inte dricka alkohol.

Källa: https://www.mynewsdesk.com/se/glooko/pressreleases/nyaarsafton-aarets-stoersta-utmaning-foer-svenskar-med-diabetes-1283667

×
  • {{ node.Name }}