Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Typ 1 diabetes - den livshotande epidemin som vi inte pratar om

Nyhet: Dala-Demokraten - Johnny Ludvigsson, 12 sept 2017

När svininfluensan spred sig så formligen exploderade media! Ingen kunde missa vad som höll på att hända. Samhället satsade enorma resurser! Massvaccinering. När fågelinfluensa hotar sprida sig med några dussin dödsfall i Asien så darrar världen. HIV, en annan virussjukdom, har tack och lov stoppats upp tack vare enorma resurser.

Men det finns EN sjukdom, som av många forskare misstänks vara orsakad av virus, som sprider sig som en epidemi. Sjukdomen drabbar tusentals barn och vuxna. ”Vår tids polio” har den kallats. Sverige har världens näst högsta frekvens bland barn och sjukdomen blir allt vanligare.

Trots detta är den så okänd, att de som insjuknar allt oftare hinner bli allvarligt sjuka innan de får sin diagnos. Den senaste nyinsjuknade på vår klinik, 7 år gammal, var medvetslös, ytterst nära döden. Vem som helst kan drabbas, som en blixt från klar himmel. Inte en enda botas! Behandlingen är intensiv, för många plågsam, pågår varenda dag resten av livet. Ibland blir patienten medvetslös, får kramper. Många drabbas redan i unga år av invalidiserande skador och dödligheten är kraftigt ökad. Inte en enda botas!

Men sjukdomen väcker ganska liten uppmärksamhet, trots att tiotusentals behöver livsuppehållande behandling dygnet runt. De flesta ger inte en krona till forskning. Märkligt!

Kanske beror det på att den livshotande epidemin har det skändliga namnet diabetes, Typ 1 diabetes? Direkt reagerar många med ”skyll dig själv!” Livsstil förklarar till stor del cancer, trafikolyckor, fetma, missbruk, Typ 2 diabetes, men INTE Typ 1 diabetes. Orsaken till Typ 1 diabetes är en gåta!

Tänk om Barndiabetesfonden, som satsar på Typ 1 diabetes hos barn och vuxna, kunde få en tiondel av vad Barncancerfonden får till forskning. Fantastiskt! Men det räcker inte med att gilla, göra tummen upp. Du och jag måste donera! Gå in på Barndiabetesfondens webb.

 

Läs originalartikel här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria