Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Sticke är bra på att trösta

Nyhet: Vimmerby Tidning - Lotta Madestam. 9 nov 2017

Ibland sticks det att gå till doktorn. Då kan det vara skönt att ha ett gosedjur att krama - och igelkotten Sticke ställer gärna upp och tröstar barn på Mörlunda Hälsocentral. - I och med att gosedjuren dessutom köps in från Barndiabetesfonden blir det dubbla effekter, säger Margareta Sundlin från Målilla-Mörlunda Lions Club.

Tillsammans med Anders Wällstedt lämnade Margareta Sundlin ett helt gäng nya Sticke till Mörlunda Hälsocentral i går. Det senaste gänget mjuka, gosiga igelkottar hade gått åt.

- Det är uppskattat bland barnen har vi förstått, att få ett gosedjur om det är lite jobbigt att gå till doktorn, säger Margareta Sundlin.


Annat att tänka på

Något som undersköterskorna Ellinor Nilsson och Nicole Joschko väl känner till. Det är bland annat de som ser barnens glädje och lycka när de får ett gosedjur. Och de märker vilken effekt Sticke har.

- Barn som ska stickas får lite annat att tänka på om de får igelkotten Sticke. Det blir liksom lite avledning från sticket, säger Ellinor Nilsson. Det finns faktiskt vuxna också som vill ha ibland, men vi brukar säga att de är till för barnen.


Dubbla effekter

Det är i huvudsak i samband med provtagning som Sticke gärna ställer upp och tröstar. Antingen innan ett stick i fingret eller efteråt när barn varit duktiga och klarat av en kanske jobbig undersökning.

- Ibland kommer också doktorerna och hämtar en igelkott, när det är något speciellt och barnpatienter behöver lite tröst, säger Ellinor Nilsson som tacksamt tog emot den stora kartongen full med nya igelkottar.

Igelkottarna köps dessutom in via Barndiabetesfonden, så det blir dubbla effekter, berättar Margareta Sundlin.

- En sådan här kartong med 50 Sticke kostar Målilla-Mörlunda Lions Club 3 200 kronor, så det är en bra satsning på dubbla sätt.


Läs originalartikel här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria