Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Peter Jihde inför diabetesgalan: "Det är så många som vet så lite om diabetes"

Nyhet: disbetesportalen.se - Sara Liedholm, 8 nov 2017

"Att vara förälder till ett barn med diabetes måste vara det jobbigaste som finns", säger Peter Jihde som ska leda den tv-sända diabetesgalan. I en dokumentär som sänds den 9 november träffar han flera familjer och kända profiler som berättar om hur det är att leva med diabetes.

Bland de medverkande finns artisterna Molly Sandén som har typ 1-diabetes och Hasse Andersson som har typ 2-diabetes. Men även vanliga familjer berättar om sin kamp mot sjukdomen.
- Syftet är främst att informera dem som inte har någon relation till diabetes, som inte själva har diabetes, oavsett om det är typ 1- eller typ 2-diabetes, eller som är anhörig, säger Peter Jihde.


Vad har gjort starkast intryck på dig under inspelningen?

- Föräldrarnas kamp för sina barns liv! När man möter en mamma eller en pappa efter en natt då blodsockret varit alldeles för lågt, när man ser deras trötthet och vankelmod och möts av deras tårar. Att vara förälder till ett barn med diabetes måste helt klart vara det jobbigaste som finns, då är det lättare att vara diabetiker själv, säger Peter Jihde som själv har typ 1-diabetes sedan fem år tillbaka.


Varför är du så engagerad?

- För att jag har ett ansikte och en röst som folk känner igen i det lilla, men ändå stora, diabeteslandet Sverige. Jag ser det som både en skyldighet och privilegium att få lyfta fram diabetes, det är så många som vet så lite. Jag tycker det är ett viktigt uppdrag.


Känna tillhörighet

För honom själv har det under arbetet med dokumentären varit positivt att känna en tillhörighet och veta att det finns andra som kämpar mot samma sjukdom.


Vilken roll har du haft i utformningen av filmen?

- Inte mycket, det är MTG:s producenter som helt och hållet styrt utformningen, jag har bara varit ett kunnigt redskap i deras händer.


Det finns en viss slagsida åt typ 1-diabetes bland de medverkande i dokumentären. Det finns ju även andra sorters diabetes, som LADA, MODY och graviditetsdiabetes, varför lyfter ni inte fram dem?

- Det får du fråga producenterna. Men jag tror att man måste förenkla. Det är svårt nog för oinformerade att förstå att göra skillnad på typ 1- och typ 2-diabetes.


Första diabetesgalan

Den 14 november är det så dags för Sveriges allra första tv-sända diabetesgala. Den äger rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm med plats för 500 åhörare. 


Vad betyder det att diabetes får en egen tv-gala?

- Det är på sin plats och början på något väldigt viktigt. Jag känner en otrolig stolthet inför den här kvällen då vi hyllar Banting och hans upptäckt (Frederick Banting var den som upptäckte insulinet vilket han sedemera fick Nobelpriset för, reds anm). Om tio år kanske vi kan hylla den som uppfunnit ett vaccin eller något annat!


Om tio år…?

- Ja, jag är alltid optimistik!


Det har riktats kritik mot dig att du är för negativ och mörk i din bild av diabetes. Vad tycker du om den kritiken?

- Jag har valt att förmedla det så att de som inte vet vad diabetes är ska få större respekt för oss som har diabetes och för att man ska vara lite skraj att få diabetes. Annars är jag ett levande bevis på att det går att leva ett fantastiskt liv med diabetes.


Förutom att vara programledare för galan och reporter i dokumentären medverkar du i MTG:s nya podcastsatsning Diabetesprofilerna. Vad har du mer på gång?

- Det inget inplanerat fram till galan, men jag är alltid öppen för att föreläsa om allvaret med sjukdomen och kommer att göra det för resten av mitt liv.


Läs originarartikel här>>


Barndiabetesfondens ordförande, senior professor Johnny Ludvigsson kommenterar:

MTGs satsning på information om diabetes är utomordentligt värdefull! Vi hoppas denna film ska ge människor större kunskap om vad diabetes innebär. Då kanske man också lär sig skillnaden mellan typ 1 och typ 2 diabetes. Typ 2 diabetes är vanligast, drabbar framförallt äldre, orsaker i stor utsträckning kända (övervikt, nedsatt fysisk aktivitet, stress, ålder...), sjukdomen kan i många fall förebyggas, behandlas ofta framgångsrikt med viktnedgång, bättre kost, fysisk aktivitet, ibland tabletter, och ibland krävs även insulinbehandling. Allvarlig och utan effektiv behandling leder typ 2 till allvarliga komplikationer.

Barn och ungdomar får nästan uteslutande typ 1 diabetes, vilket också drabbar minst lika många vuxna. Livshotande, obotlig, orsak okänd, kan inte förebyggas, inte botas, kräver kontinuerlig insulinbehandling etc.  Det är mycket viktigt att människor lär sig känna igen den sjukdomen som kan vara akut dödande vid för sen diagnos eller utan effektiv behandling. Hjälp Barndiabetesfonden att utrota typ 1 diabetes!

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria