Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Patrik från Hudiksvall blev av med svår diabetes typ 1

Nyhet: Svt Gävleborg -Cissi Eriksson Granér, 12 okt 2017

För de flesta som har Diabets typ 1 och får Insulin kan livet fungera som hos andra. Men för Patrik Berqvist, som haft diabetes sedan han var fyra år gammal, var det omöjligt att ställa in insulinnivåerna. Han hade tre till fyra insulinkänningar om dagen, ett tillstånd som är mycket jobbigt och som kan vara livshotande.

– Jag orkade kliva upp, äta, åka på jobbet och sen orkade jag i stort sett inget mer. Jag har småbarn och var hjäptränare i fotboll ett tag, men det fick jag lägga ner.


Blev fri diabetesen

Patrik var en av 24 patienter som förra året fick en bukspottskörtel transplanterad för att bli fri sjukdomen.

Att det inte är fler beror på bristen av organ, att donatorn måste vara avliden, men också för att mottagaren måste äta immundämpande läkemedel som ökar risken för allvarliga biverkningar berättar professor Per-Ola Carlsson på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– För varje enskild patient är det viktigt att ställa en analys över om den är lämpad att få en organtransplantation och då immundämpande läkemedlen eller om det är bättre att ha diabetes, säger han.

För Patrik är det svårt att sätta ord på vad den nya bukspottskörteln har betytt.

– Jag mår jättebra. Det är otroligt.


Vill förändra Donationsregistret

För att uppmärksamma vikten av att fler tar ställning till donation har Socialstyrelsen initierat donationsveckan som återkommer varje år. Men Patrik tror inte att den skulle behövas om Donationsregistret förändrades.

– Det finns ett val i Sverige där du måste välja om du vill bli donator. Jag tycker att det borde vara tvärtom, om man verkligen inte vill donera någonting av sin kropp när den har gjort sitt så borde man kunna säga ifrån sig det. I grund och botten ska man alltid vara tillgänglig som donator.


Läs originalartikel här>>

Se hela inslaget om Patrik på SVT Play

 

Barndiabetesfondens ordförande, senior professor Johnny Ludvigsson kommenterar:

Patrik är botad! Åtminstone tills vidare. Underbart!  Detta är resultat av många års forskning! Ibland kanske de som har diabetes tycker att det är väl meningslöst att ge stöd till diabetesforskning eftersom det inte leder till något!? För det kanske är ETT skäl till varför så få donerar på Barndiabetesfondens kampanjsida TYP-1 

Men forskning ger resultat! Vi har bättre behandling, vi kan i allt större utsträckning förebygga komplikationer, och det går att i några fall, som Patriks, åtminstone under en tid bota typ 1 diabetes även om det då krävs tung behandling av immunförsvaret. Med ökade resurser kommer mer och bättre forskning, och steg för steg ska vi lära oss vad typ 1 diabetes beror på, lära oss att förebygga, och lära oss att bota!

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria