Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Ny teknik tär på föräldrar med barn med diabetes

Nyhet: Svt Halland - Linn Lybäck, 27 sept 2017

Föräldrar som har barn med diabetes löper större risk för att bli utbrända. En av anledningarna till den ökande stressen kan vara ny teknik, det tror psykolog Ruth Winding på sjukhuset i Halmstad.

I dag får föräldrar med barn som har diabetes ständigt uppdateringar på sin mobiltelefon om barnets blodsockernivå.

Något Ruth Winding, psykolog på Hallands sjukhus i Halmstad, tror kan vara stressframkallande.

– Du kan känna att du behöver kolla med förskolan om de har kompenserat för att man har sett att ens barn ligger högt, man kan vakna på natten flera gånger för att larmet går. Det finns ingen vila, man är ständigt i beredskap. Det tror jag är otroligt tärande.

 
Ny teknik

Den nya tekniken innebär att blodsockernivån mäts via en glukosmätare som fästs på barnets arm. På så sätt behöver man inte mäta blodsockret med nål i magen eller stick i fingret som man tidigare har gjort.

Mätaren kopplas till en dosa eller till en mobiltelefon där föräldrarna får uppdateringar om sitt barns blodsockernivå.

– Det här händer även nattetid, att föräldrar väcks av att det kommer ett larm som säger att ens barn ligger lågt och det är upp och kolla och kompensera. Det är det som är det stressande, det goda är att det finns mindre risk för komplikationer, säger Ruth Winding.

Du tror ändå på den här nya tekniken?

– Ja det tror jag, men jag tror att varje förälder, ungdom och barn får hitta sitt sätt att hantera den och hitta något lagom.

 

Läs originalartikel här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria