Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Mamma till barn med typ 1-diabetes: ”Gör jag en miss kan hon dö”

Nyhet: Svt.se - Bodil Appelqvist, 14 maj 2017

Att ha ett barn med typ 1-diabetes innebär ett livslångt arbete, en livslång oro och ett enormt ansvar, något som leder till att många föräldrar blir utbrända och sjukskrivna. Andrea Reich i Alingsås är en av dem.

– Det handlar om mitt barns överlevnad. Missar jag att sköta henne på rätt sätt kan hon dö eller få fruktansvärda följdsjukdomar senare i livet.

Andrea Reich sitter vid sitt köksbord i lägenheten i Alingsås och berättar med tårar i ögonen.

Hon är helt utmattad efter ännu en natt där hon inte fått sova mer än någon timme i sträck. Hennes dotter, Leocadia 5 år, har nämligen typ 1-diabetes och hennes blodsockernivåer kan variera kraftigt och snabbt, även nattetid.

Det här kräver ständig uppsikt och justering. Andrea har knappt sovit en enda hel natt sedan dottern fick sjukdomen för nästan tre år sedan.

– Jag är helt slut. Så trött. Mitt närminne här helt borta. Jag minns inte var jag lägger nycklar eller vad jag håller på med.

Andrea är ensam om ansvaret för dottern, som dessutom har en rad matallergier som komplicerar livet ännu mer. I dag är Andrea sjukskriven på heltid för utbrändhet, något hon är långt ifrån ensam om.


Många mammor utbrända

40 procent av alla mammor med diabetesbarn uppfyller kriterierna för utbrändhet, visar en studie från Örebro universitet.

– Det är nätterna som tar knäcken på en, att aldrig få sova, säger Andrea. Och så den ständiga oron. Att något ska hända Leocadia. Hur jag sköter henne kommer att påverka hela hennes framtid.

Typ 1-diabetes, så kallad barndiabetes, är en obotlig sjukdom. Varför den drabbar allt fler i dag vet man inte. Runt 800 barn och unga i Sverige insjuknar i typ 1-diabetes varje år, dubbelt så många som i barncancer. Och nästan lika många dör i diabetes som i barncancer.


Blandas ofta ihop

Typ 1-diabetes blandas ofta ihop med typ 2-diabetes och sjukdomarna har det gemensamt att kroppens egen insulinproduktion inte räcker, vilket leder till för mycket socker i blodet vilket skadar blodkärl och nerver.

Men där slutar likheten mellan sjukdomarna. Typ 2 orsakas till stor del av vår livsstil, av för mycket mat och för lite motion, men även genetiska faktorer påverkar.

Typ 2-diabetes drabbar i regel vuxna och kan ofta regleras med rätt mat och mer motion – och räcker inte det kan man behandla med tabletter.

Typ 1-diabetes har sannolikt inget med livsstil att göra. Här går kroppen, av okänd anledning, till attack mot sig själv och slår ut eller dödar cellerna i bukspottkörteln som tillverkar insulin.


”Ansvaret är stort”

Utan insulin, som reglerar nivåerna av blodsocker, överlever man inte. Därför måste den som har typ 1-diabetes ständigt kontrollera sitt blodsocker och spruta in insulin på konstgjord väg, flera gånger varje dag, livet ut.

Sjunker blodsockret för lågt gäller det istället att få i sig mer kolhydrater.

Det här är en ständig balansgång eftersom blodsockret påverkas av vad man äter, hur mycket man rör sig, hur kroppen fungerar i allmänhet, om man är stressad, hur vädret är, om man har en infektion i kroppen och mycket, mycket annat.

Typ 1-diabetes är ett livslångt arbete och kan leda till svåra följdsjukdomar med för tidig död som följd.

– Ju jämnare blodsockernivåer jag lyckas hålla hos min dotter desto större chans har hon att få ett hyfsat liv ändå, trots sjukdomen, säger Andrea.

– Ansvaret som vilar på mig är så stort, och det är därför jag kämpar trots att jag ibland knappt orkar ta mig ur sängen.

 

Läs originalartikel och se klipp från inslaget i Rapport här>>

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria