Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Diabetesförbundet inleder samarbete med MTG - TV-sänd gala för diabetes

Nyhet: Diabetesportalen - PM Diabetesförbundet, 27 apr 2017

Diabetesförbundet och MTG ska arbeta tillsammans för att samla in pengar till forskning, samt sprida kunskap om diabetes i MTG:s mediekanaler. Samarbetet innebär bland annat produktion och sändning av en årlig diabetesgala där intäkterna oavkortat kommer att gå till Diabetesfonden, som är Diabetesförbundets forskningsfond.

Idag lever omkring 450 000 personer i Sverige med någon typ av diabetes. Förbundets arbete går ut på att ge stöd till forskning genom Diabetesfonden, men också att sprida kunskap kring sjukdomen och inte minst ta död på myter och missuppfattningar som ofta möter de som är drabbade av diabetes.

– Vi har länge haft en insamlingsgala till Diabetesfonden på önskelistan. Vi är jätteglada att det nu blir verklighet, tack vare samarbetet med MTG. Vi kommer arbeta hårt för att samla in så mycket pengar som möjligt till forskningen, vi behöver komma närmare en lösning på diabetesgåtan, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande på Svenska Diabetesförbundet.


Program om diabetes

Som mediepartner kommer MTG Sverige upplåta utrymme i sina tv- och radiokanaler samt Viafree till budskap från Svenska Diabetesförbundet. MTG Sverige kommer även att producera program om diabetes för att öka kunskapen kring sjukdomen liksom en årlig insamlingsgala.

– Diabetes är något som drabbar många människor och familjer hårt men okunskapen kring sjukdomen är stor. Inte minst kring skillnaderna mellan typ 1 och typ 2-diabetes. Jämför man med många av våra andra folksjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, har diabetes hittills inte haft riktigt samma viktiga och starka plattform för att sprida kunskap och engagemang kring sjukdomen. Det är något vi tror att vi kan hjälpa till att ändra på. Som far till en son som levt med typ 1-diabetes i tio år så känner jag väldigt starkt för detta och är väldigt glad om vi kan bidra till att göra positiv skillnad, säger Anders Jensen, EVP MTG AB och VD för MTG Sverige.

Ska synliggöra diabetes i samhället

– Samarbetet kommer att göra diabetes mer synligt i samhället. För alla dem som lever med diabetes och deras anhöriga är fördomarna och bristen på kunskap en ständig följeslagare. Vi ser också att vården för personer med diabetes är ojämlik över landet och det hänger också samman med att kunskapen bland beslutsfattare i samhället generellt är låg. Genom samarbetet med MTG ska vi slå hål på myterna och stärka kunskapen om vår tids folksjukdom, säger Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Svenska Diabetesförbundet.


Läs originalartikel här>>

 

Barndiabetesfondens ordförande, senior professor Johnny Ludvigsson kommenterar:

Vi gratulerar Svenska Diabetesförbundet och Diabetesfonden till samarbete med MTG. Rimligen kommer detta leda till att allmänhetens kunskap om diabetes att öka, vilket är bra! I bästa fall lär sig fler vad det är för skillnad på typ 1 och typ 2 , vilket är utmärkt.

Typ 2 diabetes är en oerhört viktig sjukdom, för många farlig, ibland med sämre överlevnad än många former av cancer. För oss som framförallt vill öka forskningen om typ 1 diabetes, den sjukdom som drabbar barn och ungdomar, hoppas vi naturligtvis att den ökade kunskapen bland människor också ökar bidragen till forskning - både till Diabetesfonden men givetvis framförallt  till Barndiabetesfonden.

Och om Diabetesförbundet kan få avtal med MTG så borde väl möjligheterna också öka för att andra stora företag ska ingå avtal med Barndiabetesfonden!

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria